“Справжній кальян має бути приготовлений тільки на фользі!”. Тільки з нею можна відчути по-справжньому яскраву смакопередачу, тільки фольга дозволяє максимально плавно грати з жаром і, звичайно ж, тільки її використання дає можливість підібрати вхідний отвір для ідеальної протяжки hookah. Це ключові аргументи всіх любителів бити на фользі. А kaloud (калауд) або, як його називають кальянники, “колодка” призначений лише для швидкого забиття, але не для цінителів автентичного кальяну.
Сьогодні ми аргументовано посперечаємося з усіма переліченими вище твердженнями і відкриємо завісу професійного підходу до питання забивок на фользі та калауді. Але перед цим давайте детально розглянемо, що є kaloud.
Kaloud є замінником фольги та простим, зручним, ефективним регулятором жару. Цей металевий пристрій значно прискорює приготування кальяну. Неважливо від якої фірми ви купите аксесуар, можете бути впевнені, що він підійде до чаші. Відразу варто відзначити, що оригінальні вироби мають невеликий попит через свою високу ціну, порівняно з репліками. І ті, й інші однаково добре виконують свою функцію. А тому, що це звичайний розхідник переплачувати сенсу особливого немає.
Якщо уважно розглядати конструктив колодок від різних виробників, можна побачити різну ширину прорізів для обдування, виявити, що бувають цілісні конструкції, а є зібрані з двох частин та інші нюанси. Але це все насправді не має особливого значення, як і матеріал, з якого виготовлений калауд. Так, алюміній нагрівається швидше і не іржавіє, сплави металів піддаються корозії, а дешеві калауди погано відшліфовані і трохи псують естетику. Як показує досвід закладів та любителів частих домашніх покурів, усі вищеперелічені моменти важливі лише в теорії, а на практиці будь-який калауд ставимо на чашу, закидаємо вугілля та насолоджуємося смачним, димним кальяном.
Є лише два вагомі фактори, на які слід звертати увагу при виборі:
Зовнішнє коло дна універсальне і підходить під будь-яку чашу. А ось внутрішній діаметр колодок може відрізнятися і вміщувати різну кількість вугілля, наприклад:
Частина, яка знаходиться в безпосередній близькості до тютюну, може бути виконана по-різному. Без прив'язки до виробників давайте розглянемо, що пропонує ринок і які особливості має той чи інший конструктив дна колодки:
Може здатися, що останній варіант просто ТОП. Проте вирішальним чинником виступає вартість. Тому ті самі є дуже популярним і затребуваним варіантом серед димних ненажер.
На відміну від фольги, колодка виключає будь-які танці з бубном. Все відбувається у п'ять етапів:
Куди простіше, чи не так? Застосування калаудів у закладах у рази прискорює та спрощує процес приготування кальянів. 99% домашніх любителів густого, запашного диму, лише один раз затіснивши колодку, до фольги повертаються дуже рідко. Виходить, що kaloud – це вбивця фольги, він у всьому кращий і т.д? Ні. Принципи приготування кальяну на фользі та колодці різні, як і ефект від покура. Професійні кальянщики вчаться забивати на обох варіантах і ніколи не приписують тому чи іншому аксесуару першість. Фольга та калауд – лише інструменти для приготування смачного hookah. Щоб розібратися в цьому питанні, давайте детальніше розберемо аргументи на користь автентичного кальяну, який готується виключно на фользі.
Як ми вже визначилися, тут немає місця поняття “краще-гірше”. При цьому існує низка критеріїв, які нібито не дозволяють за допомогою колодки досягти того ж рівня смаку та загалом якості кальяну, як на фользі.
Ні. Вже проводилося безліч експериментів, які довели лише одне – смакопередача безпосередньо залежить від якості тютюнової суміші, вміння готувати кальян та працювати із жаром. А враховуючи пристрій фольги та колодки, ми додатково отримуємо кілька неприємних бонусів:
Ні. Існує чимало крутих чашок, на які щільно натягнути фольгу неможливо і вони в принципі на це не розраховані. В той час, як kaloud підходить для всіх без винятку чаш.
Це твердження взагалі не витримує жодної критики. Найменший “косяк” з перегріванням або просто занадто великим жаром на початковому етапі відразу ж дарує вам присмак кіптяви, вугілля та ще незрозуміло чого. Якщо ви припуститеся тих же помилок на калауді, старт покура буде м'якшим і приємнішим.
Цей фактор аргументують тим, що на фользі можна зробити будь-яку кількість отворів та будь-якого діаметру. Відповідно багато “дірок” більше створюють один великий вхідний отвір для надходження свіжого повітря. Так це так. Тільки і вугілля через ці отвори провалюватиметься більше. Якщо говорити мовою практики, то ще жодного разу не було нарікань, що колодку важко протягнути. Тому, з одного боку, твердження вірне і фольга простягається справді легше. Але й калауд простягається добре, навіщо йому якесь підвищення даного параметра – не зовсім зрозуміло.
І ще, якщо у вас підгорів кальян на фользі, потрібно зняти вугілля, чашку та продути її знизу. З калаудом все набагато простіше – зняв колодку, повіяв на тютюн.
Принцип куріння на фользі досить простий:
З калаудом, незалежно від того, як ви тягнете, температура завжди прагне догори і нібито через це кальян на колодці практично неможливо протягнути. Хм, а як щодо кількох моментів:
Тому розмови про те, що на фользі кальяни куряться міцніше і насиченіше через правильний температурний режим притягнуті за вуха.
Ну і насамкінець, kaloud дає куди більш рівномірний прогрів порівняно з фольгою. Смачно бити можна на будь-якому з цих варіантів і кожен вибирає, що краще в індивідуальному порядку. Але при всіх рівних, калауд набагато зручніше, простіше і практичніше за фольгу. Єдине, чого не може цей аксесуар – це подарувати вам автентичний, олдскульний кальян.