Одна з проблем, з якою стикається 90% димних ненажер, що палять готові мікси, так звані заводські рішення - це брак балансу смаків або брак вираженості певного аромату. Цілком закономірно, адже продукт розрахований на широку аудиторію, і щоб максимально догодити всім, смакопередача має відповідати вподобанням більшості. Праці технологів і кальянщиків над черговим mix тютюном дають можливість отримати на виході смакоту з чудовими і головне робочими поєднаннями ароматів.
І так, безумовно, у вдалому міксі одним з головних чинників є саме відповідне поєднання смаків. Але якщо розглядати це питання не з погляду ринку і продажів, а смачного покура, то ми отримаємо індивідуальну смаківщину. Ви не знайдете готових рішень на кшталт “полунично-йогуртова піца салямі” або “ice огірок з медом”, бо такі поєднання дивні та несмачні для більшості споживачів. Но это ведь не значит, что лично вам не заходит такой треш из ароматов. Именно для этого и нужна миксология, чтобы курить не то, что дают, а то, что хочется. Даже стандартные наработанные миксы вы сможете менять на свое усмотрение. Элементарно повышая яркость одного вкуса и снижая интенсивность ароматики другого. Какой может быть на вкус кальян:
І, звичайно ж, кальян може поєднувати в собі відразу кілька перечислених смакових відтінків. Освоїв хоча б основи міксології, самі смачні чашки завжди будуть у вас, які ви підготуєте особисто для себе і своїх смакових рецепторів. А готові рішення йдуть в категорію “вкусненький покур на скору руку”. В цій статті не буде ніяких ТОП міксів, що з цим поєднується і прочее, а виключно базові правила створення власних яскравих, смакових ароматів.
До складних міксів ви прийдете самі, коли навчитеся робити прості. Що із себе являє собою стандартний простий мікс:
Відразу відкиньте ідею намагатися робити мікс із готових міксів. Вийде перенасичена, непонятная “каша”. Це не означає, що так робити не можна, з достатнім досвідом можна смішити все, що зручно, головне на виході отримати смакоту. Так, дайте зрозуміти, як смішити кальянний табак і покласти його в чашку, щоб гарантовано вийшло смачно покурити.
Для прикладу візьмемо три випадкових смаку та розглянемо, як вони будуть куритися в суміші при такому забивці:
Цей стандартний м'ятний ягодний мікс буде діяти на наші смакові рецептори в дзеркальному порядку. Спочатку ми відчутно відчуваємо малину, так як самий сильний жар приходить саме на верхній шар. Вона і буде виступати основним смаком. Практично відразу ж проявить себе полуниця, але не так яскраво і вона буде доповнити основу. И на післявкусі ми відчуємо мятні відтінки.
Зверніть увагу, що в даному випадку основний і додатковий табак, так само як і ноточний, дуже залежить від процентного співвідношення друг до друга. При рівних пропорціях ми отримаємо дим, як описано вище. Але, граючи з пропорціями і температурою, можна виділити той чи інший аромат на ваше спостереження і отримати на виході абсолютно різні смакові палітри. І не забуваємо про жаре – він має пікову температуру на верхньому шарі і поступово втрачає її до нижнього, що безпосередньо впливає на смакопередачу ароматів. Обовязково потрібно враховувати цей фактор.
Будемо робити коктейль з рівномірним, але в той же час бажаним смаком. Ще всього пояснити, як це працює на суміші з категорії напоїв. Коли ми, наприклад, п'ємо каву з сиропом і сливками, ми відчуваємо цілісний смак усіх інгредієнтів, а не смакуємо кожним ароматом по окремості. Цього і потрібно досягти в чаші. Допустимо, ми хочемо отримати лимонно-апельсиновий свіжий лимонад. Нам нужно:
Принцип забивки може відбуватися також із шарами, але у випадку, якщо нам потрібно значно смішити деякі аромати. Або нам потрібно відразу перемішати між собою весь кальянний тютюн, що входить в майбутній мікс. В залежності від того, яким димом ми хочемо посмакувати, змішування буде різним, як і процентне співвідношення смаків. Три приклада:
Ви напевно помітили, як від назви змінився і принцип міксування. Такий підхід допоможе вам спростити створення майбутнього мікса. Значно виробляємо назву за інгредієнтами в тому порядку, в якому б ви хотіли отримати кінець смаку. Дуже важливо вловити ту грань, де в комплексі табачних сумішей можна вивести максимально схожий аромат у співставленні з оригінальним продуктом.
Якщо дуже хочеться, то так забивати можна, але, по правді кажучи, це не дуже зручно. Фанел – ідеальна чашка для міксування секторами. Тут такі поняття, як основний і додатковий тютюн, виходять на другий план. Задача відтворити аромат за характеристиками, приблизно як у способі міксу в перемішку, але при цьому смак повинен бути максимально різним і об'ємним. Простой приклад – заварное тістечко з шоколадною глазур'ю. Після смаку ми звітливо відчуваємо окремо крему, шоколаду та смаку тіста, але в той же час вони утворюють цільну композицію, радуючи наші смакові рецептори.
Ітак, ми хочемо посмакувати скажемо мандариново-карамельним пирогом. Нам потрібно три смаку:
Для повного розуміння, як це все вкласти в чашу представимо, що ми бажаємо відчути цей смакоту по-різному:
Просто запам'ятайте головну особливість цього методу міксування. Секторальна забивка дозволяє створити цілу картину ароматів, але з відміткою про різні смаки.
Підсумуємо. Забиваємо в перемешку – отримуємо більш рівний по ароматиці мікс. Б'ємо шарами – розкриваємо смаки поступово. Укладаємо табачну суміш по секторам – можемо по-різному смакувати кожен.
У разі смакопередачі того чи іншого табака все цілком просто. Якщо курительная суміш має дуже яскраво виражені аромати, якісно створити з нею мікс буде досить проблематично. Але після кількох проб і помилок все вийде. В цілому, перед тим, як почати міксувати, потрібно в обов'язковому порядку спочатку прокурити смаки в соло, щоб створити загальну картину їх ароматики, а головне її інтенсивності. По підсумку у вас з'явиться розуміння, скільки варто покласти в чашу насиченого табака, щоб він не забив смак міксу. Можете ще звернутись за допомогою до вашого звернення. Візуалізуйте майбутній мікс на тарелці у вигляді справжніх продуктів у приблизно бажаних пропорціях і поразмишляйте, чи буде це смачно? Який продукт в конкретному випадку буде відчуватися більш яскраво і т.д.
А ось із жаростойкостью все кілька складніше. Є думка, що смішувати табак для кальяна з низькою і високою жаростійкістю нецелесообразно, так як підбирати необхідний температурний режим для розкриття об'ємних сумішей практично нереально. Так чи це? немає. Ось вам невелика шпаргалка, як смішити кальянний табак з різною жаростійкістю:
Ну і, звичайно, враховуємо фактор розкриття смаку кожного табака на певних температурах. Це можна дізнатися лише досвідченим шляхом. Головне, не бійтесь експериментувати і змішити тютюн для кальяна для створення самих хоробрих і неординарних міксів. І не думайте, що все вийде з першого разу. Морально готуйтесь до некурительних міксів. Але з часом ви обов’язково навчитеся створювати бомбові поєднання, які не зустрінеш у готових мікс-паках.