Як правильно змішувати тютюн для кальяну?

Як правильно змішувати тютюн для кальяну?

Одна з проблем, з якою стикається 90% димних ненажер, що палять готові мікси, так звані заводські рішення - це брак балансу смаків або брак вираженості певного аромату. Цілком закономірно, адже продукт розрахований на широку аудиторію, і щоб максимально догодити всім, смакопередача має відповідати вподобанням більшості. Праці технологів і кальянщиків над черговим mix тютюном дають можливість отримати на виході смакоту з чудовими і головне робочими поєднаннями ароматів.

І так, безумовно, у вдалому міксі одним з головних чинників є саме відповідне поєднання смаків. Але якщо розглядати це питання не з погляду ринку і продажів, а смачного покура, то ми отримаємо індивідуальну смаківщину. Ви не знайдете готових рішень на кшталт “полунично-йогуртова піца салямі” або “ice огірок з медом”, бо такі поєднання дивні та несмачні для більшості споживачів. Но это ведь не значит, что лично вам не заходит такой треш из ароматов. Именно для этого и нужна миксология, чтобы курить не то, что дают, а то, что хочется. Даже стандартные наработанные миксы вы сможете менять на свое усмотрение. Элементарно повышая яркость одного вкуса и снижая интенсивность ароматики другого. Какой может быть на вкус кальян:

  • пряний;
  • свіжий;
  • кислий;
  • терпкий;
  • солодкий;
  • травянистий;
  • сливочный і т.д.

І, звичайно ж, кальян може поєднувати в собі відразу кілька перечислених смакових відтінків. Освоїв хоча б основи міксології, самі смачні чашки завжди будуть у вас, які ви підготуєте особисто для себе і своїх смакових рецепторів. А готові рішення йдуть в категорію “вкусненький покур на скору руку”. В цій статті не буде ніяких ТОП міксів, що з цим поєднується і прочее, а виключно базові правила створення власних яскравих, смакових ароматів.

Як смішувати тютюн для кальяна в чаші?

До складних міксів ви прийдете самі, коли навчитеся робити прості. Що із себе являє собою стандартний простий мікс:

  1. Основной тютюн. Це табак, який буде більше всього в чашці в % пропорції або продукту, що має значно домінуючий смак у своїй природі.
  2. Додатковий тютюн. Як понятно з назви, він повинен або доповнити іншу основу смаковим відтінком, або підчеркнути її максимально схожим ароматом.
  3. Нотковийй смак. По суті відповідає за післясмак.

Відразу відкиньте ідею намагатися робити мікс із готових міксів. Вийде перенасичена, непонятная “каша”. Це не означає, що так робити не можна, з достатнім досвідом можна смішити все, що зручно, головне на виході отримати смакоту. Так, дайте зрозуміти, як смішити кальянний табак і покласти його в чашку, щоб гарантовано вийшло смачно покурити.

Забивка чаші шарами

Для прикладу візьмемо три випадкових смаку та розглянемо, як вони будуть куритися в суміші при такому забивці:

  • первым шаром (на дно чаші) піде мята;
  • другий шар – полуниця;
  • третій шар (самий верхній) – малина.

Цей стандартний м'ятний ягодний мікс буде діяти на наші смакові рецептори в дзеркальному порядку. Спочатку ми відчутно відчуваємо малину, так як самий сильний жар приходить саме на верхній шар. Вона і буде виступати основним смаком. Практично відразу ж проявить себе полуниця, але не так яскраво і вона буде доповнити основу. И на післявкусі ми відчуємо мятні відтінки.

Зверніть увагу, що в даному випадку основний і додатковий табак, так само як і ноточний, дуже залежить від процентного співвідношення друг до друга. При рівних пропорціях ми отримаємо дим, як описано вище. Але, граючи з пропорціями і температурою, можна виділити той чи інший аромат на ваше спостереження і отримати на виході абсолютно різні смакові палітри. І не забуваємо про жаре – він має пікову температуру на верхньому шарі і поступово втрачає її до нижнього, що безпосередньо впливає на смакопередачу ароматів. Обовязково потрібно враховувати цей фактор.

Забивка чаші вперемішку

Будемо робити коктейль з рівномірним, але в той же час бажаним смаком. Ще всього пояснити, як це працює на суміші з категорії напоїв. Коли ми, наприклад, п'ємо каву з сиропом і сливками, ми відчуваємо цілісний смак усіх інгредієнтів, а не смакуємо кожним ароматом по окремості. Цього і потрібно досягти в чаші. Допустимо, ми хочемо отримати лимонно-апельсиновий свіжий лимонад. Нам нужно:

  • апельсин;
  • лимон;
  • м'ята.

Принцип забивки може відбуватися також із шарами, але у випадку, якщо нам потрібно значно смішити деякі аромати. Або нам потрібно відразу перемішати між собою весь кальянний тютюн, що входить в майбутній мікс. В залежності від того, яким димом ми хочемо посмакувати, змішування буде різним, як і процентне співвідношення смаків. Три приклада:

  1. Лимонно-апельсиновий лимонад зі свіжістю. Першим шаром (на дно чаші) кладем м'яту 20%. Далі змішуємо лимон і апельсин у співвідношенні 40/40 або 50/30, в залежності від того, як ви хочете відчувати лимон – домінуючим або рівним. І ця табачна суміш кладеться верхнім шаром.
  2. Свіжий лимонно-апельсиновий лимонад. Просто змінюємо шари або залишаємо все як було, але збільшуємо % м’яти і знижуємо відсоток лимона з апельсином.
  3. Лимонад з апельсином і м'ятою. Значно змішуємо в рівних пропорціях тютюн і просто забиваємо (рихло, плотно, з відступом і т.д).

Ви напевно помітили, як від назви змінився і принцип міксування. Такий підхід допоможе вам спростити створення майбутнього мікса. Значно виробляємо назву за інгредієнтами в тому порядку, в якому б ви хотіли отримати кінець смаку. Дуже важливо вловити ту грань, де в комплексі табачних сумішей можна вивести максимально схожий аромат у співставленні з оригінальним продуктом.

Б'ємо чаші по секторам (секторальная забивка)

Якщо дуже хочеться, то так забивати можна, але, по правді кажучи, це не дуже зручно. Фанел – ідеальна чашка для міксування секторами. Тут такі поняття, як основний і додатковий тютюн, виходять на другий план. Задача відтворити аромат за характеристиками, приблизно як у способі міксу в перемішку, але при цьому смак повинен бути максимально різним і об'ємним. Простой приклад – заварное тістечко з шоколадною глазур'ю. Після смаку ми звітливо відчуваємо окремо крему, шоколаду та смаку тіста, але в той же час вони утворюють цільну композицію, радуючи наші смакові рецептори.

Ітак, ми хочемо посмакувати скажемо мандариново-карамельним пирогом. Нам потрібно три смаку:

  • випічка;
  • мандарин;
  • карамель.

Для повного розуміння, як це все вкласти в чашу представимо, що ми бажаємо відчути цей смакоту по-різному:

  1. Пирог з мандариново-карамельною начинкою. Окремим сектором укладаємо випічку. У залежності від того, наскільки яскраво ви хочете відчувати спосіб, підбирайте відсоток випічки (але не менше 30%). Далі необхідно змішати кальянный табак, а саме карамель і мандарин. Можна в рівних частинах або виділити який-то аромат, додавши його більше. І цю суміш вкладаємо у другий сектор.
  2. Пиріг з мандариновою начинкою, покритий карамелью. Тут уже можна грати:
  • попробувати вкласти тютюн трьома секторами, наприклад, у співвідношенні випічка – 40%, мандарин – 40% і карамель –20%;
  • змішати випічку та мандарин у співвідношенні 40/30, а останнє місце залишити під окремим сектором з карамелью та ін.

Просто запам'ятайте головну особливість цього методу міксування. Секторальна забивка дозволяє створити цілу картину ароматів, але з відміткою про різні смаки.

Підсумуємо. Забиваємо в перемешку – отримуємо більш рівний по ароматиці мікс. Б'ємо шарами – розкриваємо смаки поступово. Укладаємо табачну суміш по секторам – можемо по-різному смакувати кожен.

Як міксувати тютюнові суміші, враховуючи жаростійкість і насиченість заправки

У разі смакопередачі того чи іншого табака все цілком просто. Якщо курительная суміш має дуже яскраво виражені аромати, якісно створити з нею мікс буде досить проблематично. Але після кількох проб і помилок все вийде. В цілому, перед тим, як почати міксувати, потрібно в обов'язковому порядку спочатку прокурити смаки в соло, щоб створити загальну картину їх ароматики, а головне її інтенсивності. По підсумку у вас з'явиться розуміння, скільки варто покласти в чашу насиченого табака, щоб він не забив смак міксу. Можете ще звернутись за допомогою до вашого звернення. Візуалізуйте майбутній мікс на тарелці у вигляді справжніх продуктів у приблизно бажаних пропорціях і поразмишляйте, чи буде це смачно? Який продукт в конкретному випадку буде відчуватися більш яскраво і т.д.

А ось із жаростойкостью все кілька складніше. Є думка, що смішувати табак для кальяна з низькою і високою жаростійкістю нецелесообразно, так як підбирати необхідний температурний режим для розкриття об'ємних сумішей практично нереально. Так чи це? немає. Ось вам невелика шпаргалка, як смішити кальянний табак з різною жаростійкістю:

  1. Мікс із жаролюбивої та нежаролюбивої тютюнової суміші. Тут важливо зрозуміти, що заправка з низькою жаростійкістю завжди буде в ролі додаткової складової або елементом післявкусу. Як ми пам'ятаємо, піковий жар знаходиться безпосередньо під вуглями у верхній частині чаші. Там ми і розраховуємо жаростійкий тютюн. А на дно укладаємо суміш не люблячу інтенсивну температуру. Звичайно, забивка секторами в цьому випадку не підійде.
  2. Табачні суміші з одинаковою жаростійкістю. Тут нас цікавить лише параметр насиченості ароматів. Так як при одинаковій температурі один смак може просто забити інший.

Ну і, звичайно, враховуємо фактор розкриття смаку кожного табака на певних температурах. Це можна дізнатися лише досвідченим шляхом. Головне, не бійтесь експериментувати і змішити тютюн для кальяна для створення самих хоробрих і неординарних міксів. І не думайте, що все вийде з першого разу. Морально готуйтесь до некурительних міксів. Але з часом ви обов’язково навчитеся створювати бомбові поєднання, які не зустрінеш у готових мікс-паках.

0
4730
09.08.2023
Останні статті
Лідери продажів
2481
Хит
New
Змінний картридж для ZQ MiCool, 1.0 Ом
В наявності
150 ₴
1309
Хит
New
Змінний картридж для ELF BAR RF350 і MATE 500 1.6 ML (1.2OHM)
2526
Хит
New
Горіхове вугілля Gresco 1 кг.
В наявності
130 ₴
4367
Хит
New
Змінний картридж для Vaporesso Xros 1.0 Ом
В наявності
130 ₴
1295
Хит
New
Кокосове вугілля ESKOBAR (72 кубика) 1 кг в коробці
3148
Хит
New
Кокосове вугілля Garden 1 кг, 72 шт
В наявності
175 ₴
3910
Хит
New
Змінний картридж для Vaporesso Xros 0.6 Ом
В наявності
130 ₴
3821
Хит
New
Снюс Vika deep Strawberry Mojito
В наявності
180 ₴
2920
Хит
New
Змінний картридж для Voopoo Vinci V2 0.8 Ом
В наявності
145 ₴
3820
Хит
New
Снюс Vika deep Blue All white
В наявності
180 ₴
Новинки
4844
Тютюн Lagom Navy Dr. Coke (Кола) 200 гр
В наявності
460 ₴
4910
Тютюн Heven heavy One pear (Зимова груша), 100гр
В наявності
370 ₴
4911
Тютюн Heven heavy One pear (Зимова груша), 50гр
В наявності
210 ₴
4918
Тютюн Heven heavy Twin berry (Малина чорниця), 200гр
4929
Тютюн Heven heavy Kiwis (Ківі), 50гр
В наявності
210 ₴
4934
Тютюн Heven heavy Raspberry (Малина), 100гр
В наявності
370 ₴
4903
Тютюн Heven heavy Melon (Диня), 100гр
В наявності
370 ₴
4904
Тютюн Heven heavy Melon (Диня), 50гр
В наявності
210 ₴
4907
Тютюн Heven heavy Dark cherry (Темна вишня), 100гр
В наявності
370 ₴