Ми сьогодні не торкатимемося тем температурного режиму, як розкурювати hookah, не будемо перелічувати прості, але на 100% робочі забивки тощо. Про ці моменти ви можете дізнатися тут – Топ-5 порад щодо приготування смачного кальяну. Поговоримо про те, як правильно і як НІКОЛИ не потрібно курити кальян. Так, мова піде про затяжки, часовий інтервал між ними та кількість води в колбі. Якщо огидний смак, жорсткий дим, важка тяга й згодом бажання прокашлятися переслідують вас ледь не під час кожної забивки, ця стаття допоможе вирішити проблему.
Ситуації, коли з перших затяжок гірчить або немає смаку, здебільшого стосуються неправильного прогрівання та температурного режиму. А ось коли спочатку все начебто добре тягнеться, смачненько й ароматно, а потім різко все змінюється в гірший бік – це від неправильного куріння hookah. Як навчитись курити кальян? Просто не повторювати нижчезазначені помилки.
Досвідчені димні ненажери з першої затяжки розуміють, коли води в надлишку або навпаки занадто мало:
Тому якщо ви курите й відчуваєте, що дим надто теплий або вам важко робити затяжку, не потрібно це списувати на «Ну, напевно, так і має бути». Ні, так бути не повинно. Скільки наливати рідини в колбу? Нижня частина шахти повинна занурюватися у воду на 1,5-2 см. Невеликий лайфхак. Відміряєте на шахті потрібні сантиметри та ставите позначку маркером. Після наливаєте воду до цієї позначки й відзначаєте її рівень невеликою рискою на самій колбі. Все, тепер ви точно знатимете, скільки води вам потрібно налити під час наступного покуру.
Тютюн укладено, чашу розігріто, hookah розкурено, і з цієї миті палити кальян потрібно без довгих пауз. Нерідко буває, що апарат просто стоїть, поки ви займаєтеся своїми справами, спілкуєтеся з друзями тощо. У цей час жар під фольгою або калаудом накопичується, тютюн починає горіти й під час затягування замість смачного, ароматного диму ви вдихаєте гіркоту. Два правила:
Ну й одна з найпоширеніших проблем, що викликає гіркоту та кашель під час покуру, – це короткі затяжки. Курити кальян, як сигарети або POD-системи на сольовому нікотині, м'яко кажучи, неправильно. Затяжки мають бути глибокими й тривалими. Деякі люблять робити короткі, але інтенсивні тяги, що теж цілком прийнятно. Коли ви вдихаєте ароматний дим зовсім потроху, потоку повітря недостатньо, щоб прибрати зайвий жар у чаші. І ситуація повторюється – курильна суміш підгоряє, кальян гірчить, у роті не смакота, а виражений присмак вугілля.
В принципі куріння на фользі передбачає її правильне «натягування» на будь-який тип чаші, проте саме з фанелом цей момент вкрай важливий. Що таке правильно укладена фольга? Вона має бути натягнута немов мембрана на барабані, а не нагадувати пожмакане простирадло. Так ось, у другому випадку під час затяжки фольга просто прогинається й частково закриває вулкан (єдиний отвір у фанелі), тим самим погіршуючи тягу. Ви можете заперечити, що на вулкані передбачено кілька додаткових прорізів з боків для захоплення повітря. Так, тільки у новачків вони часто забиті тютюном. Другий момент – це кількість дірок у фользі. Коли їх недостатньо, тяга відповідно гірша. До чого призводять обидва випадки:
Якщо у фанелі занадто втрамбований тютюн не впливає на тягу через конструктивні особливості чаші, то ось на прямотоці все інакше. Під час трамбування невеликі отвори забиваються курильною сумішшю й, як наслідок, погіршують прохід потоків повітря. І колодязь у цьому випадку не врятує ситуацію, ви отримаєте вищезгадані два пункти замість ароматного, смачного кальяну. Висновок простий – бити прямоток потрібно пухко, й ніяк інакше.
Авжеж, тільки в затяг! При цьому, як ми вже з'ясували, затяжка має бути впевненою й глибокою. Таке поняття, як куріння не в затяг досить дивне та викликає масу запитань, на які немає відповідей. Але спробуймо докопатися до істини у двох моментах, що найбільше розбурхують свідомість:
Як курити кальян правильно? Тільки вдихаючи дим одразу в легені, немов повітря, і це єдиний правильний спосіб, що має свою конкретну назву – кальянна тяга. Сподіваємося, що ці поради допоможуть вам навчитися курити кальян і з великим задоволенням насолоджуватися густим, ароматним димом.